nl +31652203171 info@benbdolcefarniente.com Contrada Pluviano 32, 65017 Penne, Abruzzo

Nieuwsbrief 19, mrt.2018

Ons 2e seizoen begint over een maandje, maar nu eerst nog even een nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes….

Zoals de meesten van jullie weten, hebben wij de wintermaanden in Nederland doorgebracht. Marcel is sinds begin februari weer in Penne en Mildred is er nu ruim 2 weken. Helaas is één van onze poezen, Luna, deze winter doodgereden. Heel triest, maar we zijn blij dat we Tijger nog hebben. Dat was iets minder leuk thuiskomen, maar verder zijn we natuurlijk heel blij om weer in ons eigen huis in Penne te zijn.

De winter is hier dit jaar vrij mild geweest (in tegenstelling tot vorig jaar). Februari is een koude maand geweest en ook maart had nog wat kou voor ons in petto, maar vanaf deze week is het voorjaar echt begonnen; deze week verwachten we temperaturen van rond de 20 graden.

Vorige week hebben we de olijfbomen gesnoeid; we duimen dat we het goed hebben gedaan en dat de olijfoogst ons dit jaar gaat verrassen… Langzaamaan gaan we alles klaar maken voor ons 2e seizoen. De buitenmeubelen krijgen een nieuw verflaagje en natuurlijk gaan we de bloembakken/-potten weer vullen met fleurige planten. Half april komt er weer een groep vrienden/familie helpen met wat grotere klussen. Opa Jan en Marjan komen al een paar dagen eerder en Sander, Martijn, Stefan, Paul en Aad volgen op 14 april. Natuurlijk zijn we weer superblij met hun hulp!

Naast allerlei werkzaamheden in en om het huis hebben we ons ook verder verdiept in de activiteiten die de diverse instanties uit de regio allemaal organiseren. Denk hierbij aan begeleide (berg)wandelingen, mountainbiken en raften. Natuurlijk zijn we ook altijd op zoek naar nieuwe restaurantjes. Afgelopen zaterdag waren we bij Trattoria La Pietra en we hebben echt zitten smullen. Dit restaurant behoort zeker tot onze favorieten!

We proberen steeds een beetje meer te integreren. We willen namelijk niet dat ze ons alleen in de plaatselijke restaurants kennen 😉. Vorige week vrijdag zijn we bij onze buren, Antonio en Luisa, gaan eten. Van hen hebben we vorig jaar Luna en Tijger gekregen en deze winter hebben ze voor onze poes (in het begin van onze afwezigheid: poezen) gezorgd. Vooral Luisa doet erg haar best om zich goed verstaanbaar te maken en om ons te begrijpen. In eerste instantie had Mildred afgesproken om ’s ochtends op de koffie te gaan, maar later vroeg Luisa (via de app) of zij wilde komen eten. De twijfel sloeg toe, moest ik er nou alleen naar toe om te gaan eten of was het de bedoeling dat Marcel ook zou meegaan; ze schreef tenslotte in het enkelvoud. Mildred had haar dochter Dagmar nog aan de telefoon en vertelde haar over de situatie. Dagmar zei dat we gewoon met z’n tweeën moesten gaan en als dat niet de bedoeling was, konden we ons altijd achter het probleem van de taal verschuilen. Eenmaal daar aangekomen bleek direct dat ze op ons beiden hadden gerekend en begrepen ze niet waarom Mildred had gedacht dat ze alleen werd verwacht. Tsja, er valt nog veel te leren….

Antonio en Luisa hebben nog 2 thuiswonende kinderen, waarvan er een mee-at. Ook de moeder van Luisa was erbij. Zij woont in de wintermaanden bij hen, omdat ze dan niet in haar eigen huisje in Farindola kan blijven. Ze is nog niet heel oud maar wel slecht ter been en zou zich niet in haar eentje kunnen redden. Er stond pizza op het menu, natuurlijk gebakken in hun eigen pizza-oven. Vooraf kregen we nog wat kleine lekkernijen en als toetje kregen we tiramisu. We hebben heerlijk gegeten en een gezellige avond gehad. Van tevoren zag vooral Marcel een beetje op tegen deze avond. Waar zouden we over praten en zouden we ons verstaanbaar kunnen maken.

We wisten dat Luisa dol is op bier, dus vanuit Nederland hadden we een paar bijzondere biertjes voor haar meegenomen, natuurlijk hadden we ook stroopwafels en drop bij ons. Dit alles gaf al gelijk genoeg stof tot praten. Antonio, die bij een wijnhuis werkt, drinkt zelf geen wijn (en ook geen bier), dus ook daar viel wel over te praten. Al met al hebben we een heel gezellige avond gehad en binnenkort gaan we met elkaar uit eten in een restaurantje in Roccafinadamo, een plaatsje verderop dat onder de gemeente Penne valt. We zijn heel benieuwd en hebben er zin in!

Nu nog even “ter zake”: ook dit jaar hebben we weer een aantal themaweken op de planning staan. De pilatesweek in juli en de yogaweek in september zijn al helemaal volgeboekt!! Er is zelfs al belangstelling voor een yogavakantie in mei 2019, dus die gaat er ook zeker komen.

Verder organiseren we dit seizoen nog een schildervakantie en een kookweek. Voor beide weken zijn nog plaatsen beschikbaar. De docente tijdens de schildervakantie (15-19 september) is Ciska de Vries; zij geeft al meer dan 10 jaar teken- en schilderles op  onder andere de Volksuniversiteit. Daarnaast geeft zij ook geregeld diverse workshops. Iedereen die van schilderen houdt kan zich opgeven voor deze schildervakantie. Het gaat om het plezier in schilderen. Alle deelnemers, zowel beginners als gevorderden, krijgen begeleiding op hun eigen niveau. Er wordt geschilderd met acryl en/of aquarel. Voor alle schilderbenodigdheden wordt gezorgd. Je hoeft dus alleen je eigen koffer/handbagage mee te nemen.

Tijdens de kookweek van 8-12 september worden er 4 kookworkshops gegeven. Aan het einde van iedere workshop gaan we gezellig met elkaar aan tafel om te genieten van de zelfbereide gerechten, natuurlijk onder het genot van een heerlijk glas wijn. Daarnaast gaan we natuurlijk pizza eten bij de plaatselijke pizzeria en gaan we net als veel Italianen op zondag met elkaar lunchen. Wij hebben daarvoor een restaurant in de prachtige omgeving van Farindola gekozen.

In mei komt de Giro d’Italia hier voorbij. Op zondag 13 mei finishen de renners op de Campo Imperatore en op dinsdag 15 mei starten ze vanuit ons dorp Penne. Er worden 30.000 mensen verwacht, dus dat belooft een spektakel te worden. Wij hebben die periode nog 2 kamers vrij, dus goed bericht voor alle wielrenfanaten onder ons: je kan komen overnachten in onze B&B en live getuige zijn van de ronde van Italië.

Ca. 2 weken geleden werden wij benaderd door Gina Sandifort. Gina is een personal trainer en voedings-deskundige. Zij heeft een eigen bedrijf dat het afgelopen jaar aardig is uitgegroeid, maar ze heeft nog een wens op haar lijstje staan en dat is in het buitenland een weekje sport lessen verzorgen voor vakantiegangers. Gina vroeg of ze dat misschien bij ons kon doen; natuurlijk waren wij daar wel voor in, dus inmiddels is er een flyer gemaakt en is Gina deelnemers aan het werven. Van 20 – 24 oktober organiseren we dus samen met Gina een fitvakantie. Gina zal 7 outdoor lessen geven; hierbij moet je denken aan hardlopen door de prachtige omgeving van onze B&B, intervaltraining, kracht- en uithoudingsoefeningen, circuittraining, maar ook yoga en wandelen.

Heb je belangstelling voor de schildervakantie, de kookweek of de fitvakantie, stuur dan een mailtje naar info@benbdolcefarniente.com en we sturen je aanvullende informatie.

De schrijfster van de eerste Nederlandstalige reisgids over Abruzzo, Ingrid Paardekooper, doet er alles aan om Abruzzo in Nederland meer bekendheid te geven. Op 22 april organiseren In Abruzzo (haar bedrijf) en Amsterdam Da Gustare in samenwerking met Comitato Dante Alighieri – Dordrecht een geweldig cultureel-enogastronomisch evenement, dat helemaal om Abruzzo draait! Arrosticini, wijnproeverij, een fantastisch concert van een duo uit Abruzzo/Nederland, porchetta, wijnen, olie, pecorino, ricotta etc. Alles erop en eraan! Hieronder het programma:

15.00-15.45 uur: lezing Ingrid Paardekooper over Abruzzo en Celestinus V
16.00-16.45 uur: lezing Marina Vizzinisi over de keuken van Midden-Italië
16.15-17.00 uur: wijnproeverij o.l.v. Barbara Summa
17.30-18.15 uur: wijnproeverij o.l.v. Barbara Summa
18.00-19.00 uur: concert Accordi Spaesati

Verder zijn er stands met wijnen van Biagi, informatie van Comitato Dordrecht van Dante Alighieri, informatie over de regio, olie van De Ritis, pasta van Masciarelli, pecorino’s, ricotta’s en andere biologische streekproducten van La Porta dei Parchi en TerraViva; boeken over Abruzzo van Barbara Summa, Ingrid Paardekooper en Stephanie Rammeloo

Dus als je tijd hebt, ga op  zondag 22 april naar Dordrecht en kom in Abruzzese sferen!

En wil je het echte Abruzzese leven ervaren, boek dan een paar dagen of een vakantie in onze prachtige B&B Dolce Far Niente!

 

Related Posts